Boehringer-Ingelheim prijs naar Meta Roestenberg

 

Internist-infectioloog Meta Roestenberg van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) ontvangt de Boehringer-Ingelheim prijs voor haar onderzoek in de translationele parasitologie. Roestenberg werkt aan experimentele klinische studies die moeten leiden tot een snellere en goedkopere ontwikkeling van nieuwe medicijnen en vaccins.

 

De ontwikkeling van nieuwe medicijnen en vaccins is nu nog erg kostbaar. Omdat parasitaire aandoeningen zoals malaria, schistosomiasis en mijnworm vooral voorkomen in door armoede getroffen gebieden, is het belangrijk dat anti-parasitaire vaccins en medicijnen zo efficiënt mogelijk ontwikkeld en onderzocht kunnen worden. Het onderzoek van Roestenberg richt zich op het ontwikkelen van experimentele klinische studies die het mogelijk maken producten voor het bestrijden van deze parasieten sneller te testen, waardoor ze goedkoper op de markt kunnen komen.

 

Infectiemodellen voor malaria en schistosomiasis

Roestenberg leverde een belangrijke bijdrage aan het opzetten van een gecontroleerd humaan infectiemodel voor malaria. Bij deze klinische studies worden gezonde Nederlandse vrijwilligers besmet met malaria en in een vroeg stadium weer behandeld om zo het effect van nieuwe vaccins te testen. Daarnaast ontwikkelde zij, als eerste ter wereld, een gecontroleerd infectiemodel voor schistosomiasis. De eerste 17 gezonde vrijwilligers werden in Leiden besmet met Schistosoma mansoni en wekelijks gevolgd om de ontwikkeling van de parasiet te kunnen monitoren. Roestenberg ontwikkelde technieken om er voor te zorgen dat de vrijwilligers enkel met mannelijke wormen geïnfecteerd worden om schadelijk effecten door het afzetten van eitjes te voorkomen.

 

Huidige studies

In haar huidige klinische studies richt Roestenberg zich op het onderzoeken van de eiproductie door Necator americanus wormen in 24 gezonde Leidse vrijwilligers. Zij hoopt dat deze mijnworminfectie studies in de toekomst gebruikt kunnen worden om nieuwe vaccins mee te testen. Bij een zorgvuldige uitvoering kan de veiligheid van de vrijwilligers in dergelijke complexe klinische studies worden gewaarborgd. Dat maakt het mogelijk de vrijwilligers nauwgezet te volgen en de interactie tussen mens en de parasiet in detail te onderzoeken. Uiteindelijk kunnen zo vaccins en nieuwe medicijnen doelmatiger worden ontworpen.